Pecha Kucha Tekniği İle Etkili Sunum Sanatı

İş hayatında kimi zaman fikirlerinizi ekip arkadaşlarınıza, müşterilerinize veya yatırımcılara ikna edici bir biçimde anlatmanız gerekir. Buna, herhangi bir yemekte, bir networking etkinliğinde veya sıradan bir sohbetin içinde ihtiyaç duyabilirsiniz ve fikirleriniz ilk kez duyanlara, onların değerini ve önemini aktarmak genellikle zordur.

Japonya’da ortaya çıkan Pecha Kucha tekniği, fikirleri etkili ve hızlı biçimde anlatarak bu zorlukla başa çıkmak için kullanabileceğiniz tekniklerden biri. Her ne kadar bir sunum tekniği olsa da ana noktası, fikirler hakkında duyulan tutkuyu dinleyiciye iletmek olan Pecha Kucha, hikaye anlatıcılığı teknikleri ile birlikte fikirler hakkındaki asıl tutkuları ifade ettiğinde, herhangi bir konuşma esnasında da yardımcı olabilir.

Nedir Bu Pecha Kucha?

Pecha Kucha, Japoncadan Türkçeye “lak lak yapmak” olarak çevirebileceğimiz bir deyiş. İlk olarak 2009 yılında Tokyo’da bir tasarım etkinliğinde ortaya çıkmış ve ardından düzenlenen birçok farklı etkinlik ile tüm dünyaya yayılmış. Teknik aynı zamanda, sunumların yirmi slaytta yirmişer saniye ayrılarak gerçekleştirilmesi sebebiyle 20*20 tekniği olarak da adlandırılıyor.

Pecha Kucha’yı sunumlarınıza nasıl uygulamalısınız?

Chicago’daki ”Pecha Kucha Nights” adlı etkinliğin organizatörlerinden Peter Exley, sunumlarda öncelikle düşünülmesi gereken şeyin portföyünün değil tutkunun olması gerektiğini ifade ediyor. Bu yüzden Pecha Kucha tekniğini sunumlarınıza uygularken sunduğunuz fikir ve projelerin dinleyicilerle, tutkuların ifade edilmesi yolu ile özel bir iletişim kurması gerektiğini aklınızda tutmalısınız. Ek olarak, bu tekniği kullanarak sunumlarınızı nasıl daha etkili hale getirebileceğiniz hakkında birçok video bulmanız mümkün.

Sunumun hazırlanması

-Konuşmanızda aktarmak istediğiniz ana noktalardan uzaklaşmadığınıza emin olmalısınız. Bunun için, sunumuzun ana hatlarının yazdığı not kartlarını kullanarak slaytlarınızı organize etmeyi kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca sunumunuzda herkes tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek bir dil kullanmaya özen gösterin, “geek” konuşmalardan kaçının.

-Sunumlarınızda görsel ögeleri ve animasyonları kullanmak Pecha Kucha tekniğinin dikkat edilmesi gereken en kritik noktası. Ana fikirlerinizi daha akılda kalıcı bir biçimde kullanmak için metaforik görseller kullanabilirsiniz.

-Yaratıcı olun: Sunumunuz olabildiğince eşsiz olmalı. Görseller ögelerle birlikte hikaye anlatma tekniklerini kullanmayı göz önünde bulundurun. Sunumunuza biraz eğlence katın. Hikaye anlatıcılarının dediği gibi: Mizah olmadan hikayeler insanlar hakkında değildir.

-Slaytlarınızdaki geçişleriniz olabildiğince yumuşak olsun. Aksi takdirde sunumunuzun konu bütünlüğü bozulabilir ve dinleyicilerin sizi takip etmesi zorlaşabilir.

-Son olarak, Pecha Kucha tekniğinin 400 saniyelik zaman yönetimine hakim oluncaya dek tekrar tekrar pratik yapmaya devam edin.


Yorumlar

Diğer Hibe Yazıları